5.8.05

Mitmekordne tõrge

Parasummeri keskel keelas lennuamet päevapealt Omega/Quick konteineri-varuvarju kombinatsiooni kasutamise eestis. Põhjuseks rida õnnetusi saksamaal, kus hüppajad vaid ime läbi pääsesid ning 10.juuli õnnetus prantsusmaal, kus ime jäi juhtumata. Alles seejärel väljutas tootja nn. service bulletin'i.
DZ foorumites oli sel teemal üpris sisukas mõttevahetus. Tasub lugeda. Nüüd aga lühidalt tollest viimasest saksamaa õnnetusest.

Hüppaja (kaamera pea küljes, sealt ka pildid / video) avab oma ca 100 ruutjalase elliptilise ja leiab end paugupealt räiges spinnis. Üks tropp ranitsa klapi taga kinni ja kupli vasak serv seega oma poolteist meetrit alla kistud. Paar sekundit püüab lahendada. Edutult. Siis padi. Kohe selge, et kuppel sedasama troppi pidi ikka veel ranitsa küljes. Nüüd siis hõbedat. Tõmbab – ei tule! Vaatab – sõrmed polegi läbi varusanga vaid hoopis läbi rakmerõnga... konteineri alaosa rippub ju ikka veel põhikupli küljes, rakmed on nihkunud ja seal kus varem oli üks rõngas on nüüd hoopis teine! Sikutab siis parema käega rakmeid õigemaks ja vasakuga avab varu. Varu vedrumeduus põmm põhikuplisse ja varu ikka veel vabakoti sees. Mees raputab vabaotsi kuni varu kotist ikkagi välja ronib. Maapinnani juba alla 100m. Nüüd on varul mitmekordsed tropikeerud ja pool kangast põhikupliga sõlmes. Mees võitleb meeleheitlikult tropikeerdudega ja saab sellega valmis 20m kõrgusel. Kuplid aga ikka veel suht segi; siiski kannab see moodustis nii palju, et vend kõnnib hiljem kiirabist omal jalal minema.
Paljud videot vaadanud küsisid - miks ta konksnuga ei kasutanud – kogu see jubedus võinuks ju olemata jääda? Loomulikult ei pruugi konksnoaga mässamine kiirelt spinniva elliptilise all enam inimvõimete piiridesse mahtudagi. Ent mees ise kommenteeris hiljem: "ma lihtsalt ei mõelnudki sellele... ma polnud niisugust situatsiooni iialgi ette näinud... järgmine kord ilmselt kasutan konksnuga." Naljakas ju?
Aga seda juttu ei rääkinud mitte mõni põhukott, vaid kvalifitseeritud riger 1500 hüppega. Mõtlemisekoht.

Ja tarkuseterad...

  • ole valmis selleks et kui juhtub, siis juhtub kiiresti ja võib-olla hoopis teisiti kui oled ette kujutanud. Just sinuga; juba järgmisel hüppel.
  • mõtle avariiprotseduuridele tihedamini kui vaid vvh-d tehes ja püüa mõelda läbi ka igasugu mis-siis-kui-variandid; näiteks kõige elementaarsem asi: padi ei anna järgi, libiseb poolel teel peost. Otsin patja, tõmban varu või vaatan kõrgust?
  • kui midagi juhtub kasuta mõistust, kätteõpitud protseduure ja alati võitle lõpuni.

1 kommentaar:

vx ütles ...

ohh s... see oli lähedal.

tasrkuseterad on asjakohased!

vx